Tiinan kuuluisa ja sopivasti överi herkkulasagne




Kukapa nyt ei tykkäisi lasagnesta. Jotkut kuitenkin turhaan välttelevät lasagnen tekoa itse, koska sillä on maine työläänä ruokana. Oikein järjesteltynä lasagnen teko ei kuitenkaan sen kummempaa ole kuin muidenkaan ruokien, joten jaetaanpa tällä kertaa ohje siihen, miten tämän itse teen. Tämä lasagne on vakioruoka, jota laitan, kun vieraita on tulossa, ja maine on kiirinyt siinä määrin, että nykyään uudet vieraat saattavat varovasti tiedustella, että onkohan tarjoiluina lasagnea.

Huomioi, että määrät ovat viitteellisiä. En mittaa määriä tarkasti ruokaa laittaessa, koska lasagnea et voi helposti tyriä virheellisillä mittauksilla. Olennaista on, että nestettä on sopivasti pastan määrään nähden, jotta vältyt vetiseltä tai liian kuivalta lasagnelta. Ota huomioon myös se, minkä kokoista vuokaa käytät ja monelleko olet ruokaa valmistamassa. Tämä ohje riittää isommallekin porukalle.

Lasagnen "runko" muodostuu kastikkeista ja pastasta, mutta muokkaan reseptiä usein sen mukaan, mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Lasagneen voi hyvin heittää esim. herkkusieniä, oliiveja, kirsikkatomaatteja, porkkanaraastetta, fetajuustoa tai mistä nyt kukanenkin pitää.

Ota ensimmäiseksi raaka-aineet esille, jotta et joudu kesken valmistuksen niitä etsimään, ja hoida raaka-aineiden pilkkominen ennen kuin alat keittää kastikkeita. Maista tomaattikastiketta joka mausteen lisäämisen jälkeen. Huomioi, että paseerattu tomaatti ja tomaattimurska ovat hyvin erilaisia tuotteita, koska paseerattu on yleensä 100% tomaattia, kun taas murskapurkkien sisällöstä usein liki puolet on vettä, joten jos käytät vain murskaa, varaudu siihen, että joudut käyttämään sitä ainakin purkin enemmän ja keittämään kastikkeesta ylimääräistä vettä pois paljon pidempään, jotta siihen tulee kunnolla tomaatin makua. Tämän vuoksi suosin itse enimmäkseen paseerattua.

Tomaattikastike:

800 g-1 kg vähärasvaista naudan jauhelihaa
voita paistamiseen
Yhteensä 3 prk tomaattimurskaa ja paseerattua tomaattia, esim. 2 prk paseerattua + 1 murskaa
2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
lihaliemikuutio
basilikaa
meiramia
(pizzamauste käy myös jos siitä tykkäät)
mustapippuria
(potkua halutessasi chiliä tai valkopippuria myös)
suolaa
sokeria
(oliivit, herkkusienet tai muut valitsemasi lisukkeet)

Juustokastike:

n. 3 rkl vehnäjauhoa
50g voita
1 l maitoa
200-300 g juustoja, esim. emmental ja parmesaani
1-2 tl suolaa

Vajaa paketillinen lasagnelevyjä eli noin 300g, mutta käytä omaa arvostelukykyäsi

Pinnalle juustoraastetta maun mukaan, esim. 100-200g


Pilko sipulit ja valkosipulit. Ruskista jauhelihat ja sipuli voissa, jota voi käyttää varsin reilusti, esim. 30-50g, koska se antaa kastikkeeseen täyteläisyyttä. Lisää suolaa makusi mukaan jo jauhelihaan. Lisää joukkoon tomaattituotteet ja anna kiehua matalalla lämmöllä. Kastike muuttuu keittäessä tasaisemmaksi ja sakeammaksi, ja maku nousee ajan kanssa esille, joten tomaattikastike paranee jos annat sen hautua pidempään matalalla lämmöllä. Lisää mausteet ja lisukkeet, jos niitä haluat. Ota huomioon, että pasta ja juustokastike eivät sisällä mausteita, ja pasta imee itseensä vahvasti kastikkeen makuja ja suolaisuutta, joten tomaattikastike saa olla vahvasti maustettu ja suolattu, jotta lopputuloksesta ei tule mauton.

Sulata voi kattilassa juustokastiketta varten, ja sekoita siihen jauhot. Lisää maidot ensin vähän kerrallaan, jotta jauhot eivät paakkuunnu, ja lopulta koko maitomäärä ja juustot raastettuna. Lämmitä maltilla, jotta et polta kastiketta, kunnes juustot ovat sulaneet maidon joukkoon tasaisesti niin, että vispilällä kokeillessa siihen ei tartu enää juustoa. Maidon ei tarvitse kiehua, jotta juusto sulaa, joten käytä malttia. Lämmitä levyä alussa täydellä teholla muutaman minuutin ajan ja laske teho sitten 1/6 tai 2/6 -lämpöasetukselle. Sekoittele välillä ja seuraa juuston sulamista. 

Jotkut lisäävät myös juustokastikkeeseen mausteita, mutta itse olen suolaa lukuun ottamatta laittanut ne aina vain tomaattikastikkeeseen, jotta makukokonaisuus on helpommin hallittavissa eivätkä kastikkeet yhdistettynä tuota yllätyksiä. Lisää suola lopuksi ja testaa maistamalla. Suolaisuuden tulisi erottua, mutta ei pistävästi. Tarvittava suolan määrä riippuu käyttämistäsi juustoista, koska niiden suolaisuus vaihtelee, sekä siitä, paljonko juustoja käytit kastikkeessa. Jos haluat vahvemmin juustoisen makuisen kastikkeen, vähennä voin ja jauhojen määrää hieman, jotta ylimääräinen juusto ei tee kastikkeesta liian sakeaa. Oikeanlainen koostumus on sellainen, että se ei ole täysin juoksevaa, mutta kun kaadat kastiketta vuokaan, se on helppo levittää tasaiseksi kerrokseksi.

Lado ainekset kerroksittain voideltuun vuokaan niin, että aloitat tomaattikastikkeella, lisäät sen päälle lasagnelevyt ja sitten kerroksen juustokastiketta. Jos levyt eivät siltään sovi täyttämään vuoan pinta-alaa, pilko niitä palaiksi reunojen täyttämistä varten. Palasia voi myös laittaa pystyyn reunoille, jotta reunat eivät jää pastasta vajaaksi. Toista kerroksia tuossa järjestyksessä, kunnes vuoka on täynnä, ja laita viimeiseksi kerrokseksi juustokastiketta. Jos vaikuttaa, että nestettä on suhteessa lasagnelevyihin turhan paljon (nesteitä ei kuuluisi olla paksua kerrosta ylimmän pastakerroksen päällä), murskaa muutamia lasagnelevyjä ja upota murska päällimmäiseen juustokastikekerrokseen, ja lisää sitten haluamasi määrä juustoraastetta kuorrutukseksi. Jos koristelua kaipaa, esim. tomaattisiivut tai oliivisiivut sopivat lasagnen pintaan.

Jos olet epävarma siitä, onko nesteen ja lasagnelevyjen suhde oikea, nyrkkisääntö on se, että on aina parempi, että nestettä on liikaa kuin liian vähän. Kuiva lasagne ei ole mukavaa syötävää, ja jos säilytät ylijäämiä jääkaapissa, se kuivuu entisestään. Jos taas teet lasagnen, jossa kastike on ensi kertaa ruokaa ottaessa valuvaa, lasagne on hyvää myös jääkaapista lämmitettynä. Kuten laatikkoruoissa yleensä, myös lasagnessa nesteen määrä vähenee ruoan jäähtyessä, koska nestettä haihtuu ja raaka-aineet imevät sitä edelleen itseensä.

Paista 225 asteessa noin puoli tuntia. Jos olet epävarma kypsyydestä, maista lasagnea. Ota lasagne ulos uunista kun levyt ovat hieman al dente. Ruoka pysyy kuumana pitkään ja levyt kypsyvät jonkin verran vielä uunista ottamisen jälkeenkin, joten jos odotat levyjen olevan aivan kypsiä ennen kuin otat ruoan uunista, se on tarjoiltaessa jo hieman ylikypsää. Anna lasagnen seisahtaa folion alla 10-20 minuuttia ennen tarjoilua. Jos juusto uhkaa paahtua liikaa paiston aikana, folion voi laittaa päälle jo paiston loppupuolella suojaamaan pintaa palamiselta, mutta tällä ohjeella ei ole koskaan niin tarvinut tehdä.

Joissain lasagnelevyjen pakkausten ohjeissa kehotetaan käyttämään matalampaa lämpötilaa ja jopa tunnin paistoaikaa, mutta en suosittele tätä, koska lopputuloksesta tulee ylikypsää mössöä, jossa lasagnelevyt alkavat jo hajota kastikkeiden joukkoon.

Voi vaikuttaa, että tässä on paljon tekemistä ja huomioitavaa, ja ensikertalaiselle niin taatusti onkin, mutta kun olet pari kertaa lasagnen itse tehnyt, ei sinun tarvitse enää edes mitata raaka-aineita vaan osaat kokemuksen pohjalta tehdä asiat oikein ja muokatakin ohjetta mieleiseksi. Eikä se ole maailmanloppu, vaikka ensi yrittämä ei aivan täydellistä lopputulosta tuottaisi. Pyrin kuitenkin tässä ohjeessa olemaan mahdollisimman yksityiskohtainen, koska raaka-aineet ovat melko hintavat, ja tietysti haluan, että jokainen ohjetta kokeileva onnistuisi ensi yrittämällä. 

Comments